Alapvető személyi és környezeti higiénés és munkavédelmi rendszabályok betartása: élelmiszer-biztonsági, állategészségügyi

6x

  • életkornak megfelelő, kötelező védőoltások felvétele, szűréseken való részvétel, tünetek esetén orvoshoz fordulás!
  • személyi higiéne:
    • gyakori és alapos kézmosás, esetleg kézfertőtlenítés (főleg wc-használat után, étkezések előtt)
    • rendszeres (naponkénti) tisztálkodás, zuhanyzás
    • tiszta alsónemű váltása
    • köhögés, tüsszentés papírzsebkendőbe (utána eldobni), ha nincs kéznél, szájat akkor is eltakarni (könyökhajlat!)
    • fertőző megbetegedés esetén kerülni a közvetlen kontaktust másokkal
    • beteg ember ápolása során rendszeres, alapos kézmosás, szükség esetén gumikesztyű, szájmaszk alkalmazása
  • környezeti higiéne:
    • lakótér, fürdő, mosdó rendszeres fertőtlenítő takarítása, tisztántartása
    • használati tárgyak tisztasága (pl. evőeszközök, edények, ruházat stb.)
    • gyakori szellőztetés, szabad levegőn tartózkodás, mozgás
  • élelmiszerbiztonság:
    • megfelelő konyhatechnikai eljárások alkalmazása: pl. húsokat alapos átsütés után fogyasztani, zöldségek megfelelő tisztítása, eszközök tisztántartása
    • ételmaradékok és könnyen romlandó ételek (tej, tojás, húsok) hűtése (5˚C alatt, fagyasztás 18˚C alatt)
  • természetjárás során a hosszú-ujjú felsőruházat ill. hosszúnadrág viselése védhet a kullancsoktól, ill. célszerű a szúnyog -és kullancsriasztó spray használata
  • kulturált szexuális magatartás:
    • felelősségteljes partnerválasztás
    • óvszerhasználat
    • szexuálhigiéne: nemi szervek ápolása, tisztántartása
    • nemi betegségre utaló tünetek fennállásakor szexuális kontaktus kerülése és orvoshoz fordulás
Letölthető PDF file

alapvető higiéniai rendszabályok