Kórokozók

630Baktériumok: Salmonella, Clostridium (→botulizmus), hastífusz, paratífusz, kolera, dizentéria (vérhas), E.coli-fertőzés stb.

Vírusok: járványos gyermekbénulás (=poliomyelitis), vírusos májgyulladás (Hepatitis A és E), Calicivírus, Rotavírus fertőzések stb.

Féregfertőzések (Ascaris stb.), egysejtű (protozoon) fertőzések (Amoebiasis stb.)

631

Felsoroltak közül Magyarországon gyakorlatilag nincs:
hastífusz/paratífusz, kolera, poliomyelitis!

A kórokozó rendszerint a beteg (kórokozó-hordozó) ember bélrendszerében tartózkodik és innen az ürülékkel kerül a külvilágba.

Terjedés

  • 632

    Közvetlen érintkezés révén (piszkos kéz, szennyezett tárgyak érintése)

  • Ivóvíz, tej, egyéb élelmiszerek közvetítésével szájon át kerül egy másik ember szervezetébe
    • Pl. szalmonella esetén leggyakoribb közvetítő ételek:
      • tojástartalmú ételek,
      • nem kellően átsütött húsok,
      • nyers tej,
      • mosatlan zöldségek
  • Legyek is terjeszthetik (pl. vérhas, tífusz, stb.)

 

Megelőzés

  • 634megfelelő higiénés rendszabályok betartása (személyi, élelmiszer, környezeti)
    • rendszeres, alapos szappanos kézmosás: különösen wc-használat után, és étkezések előtt
    • wc rendeltetésnek megfelelő használata, használat utáni öblítése, környezetének tisztántartása
    • romlandó élelmiszerek hűtése (tojás, tejtermékek, húsok)
    • ételek lejárati időn belüli felhasználása
    • húsok kellően átsütött állapotban való fogyasztása
    • használati tárgyak (pl. evőeszköz) tisztántartása
  • védőoltások (pl. pl. járványos gyermekbénulás (Polio) elleni oltás Magyarországon kötelező!)
  • tiszta ivóvíz fogyasztása: Magyarországon a csapvíz megbízható minőségű!
  • fertőző betegek elkülönítése, fertőtlenítés
  • legyek elleni védekezés
  • emberek egészségügyi kultúrájának növelése: tájékozódás
Letölthető PDF file

gyomor- és bélcsatornán át terjedő fertőzések

Forrás

Népegészségügyi Orvostan egyetemi tankönyv (szerk. Ember I., Kiss I., Cseh K.), Pécsi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Pécs, 2013, pp.219-297.